DUO studielening buitenland

DUO studielening buitenland

door Naomi

Wegwijs worden bij DUO kan een hele uitdaging zijn. Als Nederlandse student op weg naar een Associate Degree aan een College in Amerika, kan ik een studielening van DUO aanvragen waardoor ik het geld heb om daar naar school te gaan en te wonen. Dit verhaal is gebaseerd op mijn eigen ervaringen tijdens mijn studie aan Green River College, op elke school kan het weer anders werken.

Het eerste wat je over DUO moet weten is dat je alleen een studielening kunt krijgen als je een volledige opleiding volgt, zoals bijvoorbeeld een 2-jarige Associate Degree of 3- of 4- jarige Bachelor’s Degree. Dit betekent dat je geen studielening van DUO kunt krijgen als je alleen voor een tussenjaar gaat. Dat komt doordat DUO wil dat je een afgerond doel behaalt.

Je kunt het ook stap-voor-stap doen: eerst een Associate Degree op een College en dan doorstromen in het 3e jaar van een University. Deze populaire route heet een '2+2 Transfer'. Voor elk van beide stappen kan je apart lenen bij DUO.

Het goede nieuws is dat je voor een studie in het buitenland vaak aanzienlijk meer kunt lenen bij DUO dan wanneer je in Nederland studeert. Dat komt omdat studies in het buitenland vaak duurder zijn dan bij ons.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kan je een klein of groter deel van je studiefinanciering als gift krijgen.

Hoe ik maak ik gebruik van DUO om voor mijn College of University te betalen?

Voordat je begint met je studie

Start je aanvraagproces bij DUO zo vroeg mogelijk! Dat is omdat het tot 6 maanden kan duren voordat al het papierwerk is goedgekeurd. In dit stadium is alles tamelijk rechttoe-rechtaan. Zodra je toegang hebt tot je online DUO dashboard, zie je een pagina waar je je nieuwe school en studie kunt toevoegen. Op deze hele pagina zal DUO je telkens laten weten welke informatie je nodig hebt. De meeste informatie vind je op de website van de school waar je naartoe wilt gaan. Echter, een van de belangrijkste dingen die je in deze fase nodig hebt, zijn officiële verklaringen van de hoogte van het lesgeld en de accommodatie. Interlanguage Study Abroad kan je hierbij assisteren. Ja, je leest het goed: je kunt ook lenen van DUO om je accommodatie te betalen!

Zodra je deze verklaringen hebt geüpload, kan het meerdere weken duren voordat DUO het goedkeurt. Iets anders wat je in deze stap moet doen is een bedrag voor je ‘collegegeldkrediet’ (lesgeld) en lening. Dit kan verwarrend zijn! Omdat het kan zijn dat het maximum van deze beide bedragen niet overeenkomt met het totaalbedrag dat je nodig hebt.

Bel of chat daarom met DUO, zodra DUO je studie heeft goedgekeurd, om het bedrag van je lening aan te passen naar het bedrag dat je werkelijk nodig hebt. Ook kan je geld krijgen voor je ‘reisvoorziening’. Omdat je geen gebruik maakt van de Nederlandse OV-kaart tijdens je buitenlandstudie kan je een bedrag krijgen als een gift, zolang je wel je studie afrondt en je iets van een diploma behaalt. Je lening en het ‘collegegeldkrediet’ moet je wel terugbetalen.

Tijdens je studie in het buitenland

Het belangrijkste om te onthouden wanneer je van DUO wilt lenen is om vroegtijdig te starten, zo snel mogelijk documenten aan te leveren, vaak je DUO dashboard/mailbox te checken en vooral niet in paniek te raken! Op een bepaald moment tijdens je studie zullen ze je een email sturen om te kijken hoe het gaat. Dit is om er zeker van te zijn dat je ook lessen volgt. Dit heet het ‘controle van inschrijving’ formulier.

Ga hiermee naar de contactpersoon van Interlanguage Study Abroad op je college of university, en zij weten wat ze hiermee moeten doen. Het is een simpel formulier waarmee DUO om bepaalde informatie vraagt, zoals wanneer je gestart bent en wat voor diploma je gaat behalen. Dien dit in op je online dashboard voorzien van de officiële stempel en handtekening van de medewerker van je school.

Je school en verblijf betalen

Je lesgeld en accommodatie kan je op verschillende manieren betalen: alles ineens per trimester of semester, of in kleinere stappen. Als je geld van DUO krijgt, ontvang je dit eenmaal per maand. DUO zal nooit rechtstreeks aan de school betalen. Veel scholen zullen je ook toestaan om in kleinere stappen te betalen. Een aanvraag voor gespreid betalen zal je zelf bij de school moeten doen, Interlanguage kan dit nooit vooraf garanderen.

Dit is ook hoe ik betaal! Ik krijg elke maand geld van DUO. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik me aanmeld voor het betalingsschema van de school, dat kan tegelijk met het inschrijven voor mijn vakken. Hierdoor kan ik per maand betalen in plaats van per trimester of semester. Een paar dagen voordat ik mijn betaling moet doen, log ik in op mijn Nederlandse bankrekening en doe ik de overboeking. Natuurlijk kan je dit ook automatisch instellen. Houd er wel rekening mee dat het een paar dagen duurt voordat je geld door de school is ontvangen.

Als je per trimester of semester betaalt dan kan je dat ook via Interlanguage Study Abroad doen, dat is wel zo gemakkelijk.

Op een vergelijkbare manier kan je ook je accommodatie in stappen betalen als je dat zou willen. Hoe dit werkt verschilt per accommodatie. Zorg daarom dat je dit tijdig aangeeft bij Interlanguage Study Abroad als je dit wilt, zodat zij ernaar kunnen handelen bij je aanmelding.

Bel voor vragen over bedragen en voorwaarden van je studiefinanciering met DUO, en zorg dat je daar iemand spreekt die bekend is met buitenlandstudie.

Als je hier vragen over hebt neem dan contact op met Interlanguage Study Abroad. Veel succes met alles!

  • 35 jaar ervaring
  • 100% Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk dus objectief
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z